Messi, Neymar, Griezmannn eller Ronaldo – Hvem bliver VM-topscorer?

Vi er efterhånden tæt på VM i fodbold, der i år spilles i Rusland. Her skal verdens bedste hold konkurrere om den mest prestigefulde pokal i fodboldverden. Selvom det hele naturligvis handler om at vinde verdensmesterskabet, så bliver der også konkurreret hårdt om turneringens topscorertitel og den gyldne støvle.

I år er der ekstraordinært mange dygtige angribere om buddet, og det er svært at spå om vinderen. Alligevel er der dog et par navne, der skiller sig ud.

Dette gælder naturligvis Lionel Messi, Neymar, Antoine Griezmann og Cristiano Ronaldo, der alle spiller for hold, der kan gøre sig forhåbninger om at gå hele vejen. Hvis der er én ting VM har bevist, er det dog, at det er en uforudsigelig turnering, og det er bestemt ikke altid, de største stjerner går hen og snupper topscorertitlen.

Skal man oddse på vinderen af den gyldne støvle, er det derfor også udenfor de største favoritter, at man skal finde værdien. Dette så man for eksempel i 2014, hvor James Rodriguez blev topscorer på trods af, at Colombia kun kom i kvartfinalen. Så hvor er værdien ved VM i 2018?

 

Kig på kampene i gruppespillet

Når man skal finde et topscorerspil, er det ofte fristende at kigge på de største stjerner fra de hold, der kan gå rigtig langt. Det er naturligvis en fordel, hvis ens spiller kan gå hele vejen til semifinalen. Jo flere kampe han spiller, jo flere mål har han naturligvis mulighed for at score.

Men man skal huske, at der sjældent bliver scoret mange mål i knald-eller-fald-kampene. Størstedelen af målene ved en VM-slutrunde falder i gruppespillet. En spiller, der møder et eller flere dårlige hold i gruppespillet, har derfor gode chancer for at blive topscorer. Det så man for eksempel i 1994, hvor russiske Oleg Salenko blev turneringens topscorer med seks mål, hvoraf de fire kom i en gruppespilskamp imod Cameroun. Det samme skete i 2005, hvor Miroslav Klose scorede fire af de fem mål, der gjorde ham til topscorer, i gruppespilskampene imod Costa Rica og Ecuador.

 

Vær opmærksom på dødbolde

Hvert mål tæller ved et VM, hvor man maksimalt kan nå op og spille syv kampe. Det er altid tæt i toppen af topscorerlisten, og alle mål tæller derfor. En oplagt måde at score disse mål på er på dødbolde.

En spiller, der sparker frispark eller endnu bedre straffespark, har bedre chancer for at slutte højt oppe på topscorerlisten. Der er naturligvis ingen garanti for, at et hold får så meget som et straffespark i løbet af turneringen, men det er en god bonus.

Fire gange i kvalifikationen til VM har en spiller lavet hattrick på straffespark. Det blev gjort af schweiziske Kubilay Türkyilmaz i 2000, af Henrik ‘Henke’ Larsson i 2001, af Ronaldo i 2002 og af Pierre-Emerick Aubameyang i 2013. Dermed kan det altså gøre en kæmpe forskel, hvis man kan finde en spiller, der står for dødbolde.

 

Spilforslag

Skal man spille på andre end de oplagte bud, kan det godt betale sig at skyde lidt med spredehagl. Der er nemlig flere spillere med værdi.

Et oplagt bud er Harry Kane og Romelu Lukaku. England og Belgien møder Tunesien og Panama i gruppespillet. Her bør de have gode chancer for at få lavet en masse mål. De udbydes til henholdsvis odds 15,00 og 18,00 hos Danske Spil. I ottendedelsfinalen venter i øvrigt en kamp imod et hold fra Gruppe H, hvorfor England og Belgien har gode chancer for som minimum at gå til kvartfinalen.

Især Kane ligner et godt spil. Han sparker nemlig også både frispark og straffespark for England, og han er i sandhed en verdensklassespiller. Samtidig har Kane den fordel, at han ikke skal dele de engelske mål med andre spillere. Han er den enlige angriber, og hele holdets spil er bygget op omkring hans evner i boksen. Derfor må man forvente, at han bliver serviceret.

Edinson Cavani fra Uruguay er også en god kandidat. Han har de samme fordele som Kane, og han er ligeledes i en overkommelig gruppe.

 

Tidligere vindere:

VM Topscorer Land Mål
1930 Uruguay Guillermo Stabile Argentina 8
1934 Italien Oldrich Nejedly Tjekkiet 5
1938 Frankrig Leonidas Brasilien 7
1950 Brasilien Ademir Brasilien 8
1954 Schweiz Sandor Kocsis Ungarn 11
1958 Sverige Just Fontaine Frankrig 13
1962 Chile Florian Albert
Valentin Ivanov
Garrincha
Vava
Drazan Jerkovic
Leonel Sanchez
Ungarn
Sovjetunionen
Brasilien
Brasilien
Jugoslavien
Chile
4
1966 England Eusebio Portugal 9
1970 Mexico Gerd Müller Vesttyskland 10
1974 Vesttyskland Grzegorz Lato Polen 7
1978 Argentina Mario Kempes Argentina 6
1982 Spanien Paolo Rossi Italien 6
1986 Mexico Gary Lineker England 6
1990 Italien Salvatore Schillaci Italien 6
1994 USA Oleg Salenko
Hristo Stoichkov
Rusland
Bulgarien
6
1998 Frankrig Davor Suker Kroatien 6
2002 Sydkorea og Japan Ronaldo Brasilien 8
2006 Tyskland Miroslav Klose Tyskland 5
2010 Sydafrika Thomas Müller Tyskland 5
2014 Brasilien James Rodriguez Colombia 6

 

Odds på VM’s topscorer hos Danske Spil