Odds og betting på Det Radikale Venstre til Folketingsvalget

radikale_venstreSkrevet af politisk kommentator og spilekspert André Jensen.

Den 18. juni er der folketingsvalg igen, og for særligt et parti er det lidt en svendeprøve.

Det nuværende regeringsparti Det Radikale Venstre har siden folketingsvalget for fire år siden skiftet formand, og samtidig skal vælgernes dom, efter fire år som regeringsparti med Socialdemokraterne, gøres op.

Jeg vil i denne artikel se lidt på, hvad oddsene er for Det Radikale Venstre og komme med mit spilforslag til hvor der skal satses, hvis man ønsker endnu mere spænding ud af et i forvejen meget spændende valg for Det Radikale Venstre.

Odds på Det Radikale Venstre hos Danske Spil >>

 

Det Radikale Venstre hos Danske Spil

De mest interessante spil og odds på dommen over Det Radikale Venstre finder vi hos Danske Spil.

Her er det muligt at bette på hvorvidt Det Radikale Venstre får over eller under 6% af stemmerne den 18. juni – og er man mere optimistisk, kan der også oddses på at de får flere end 7,5% af stemmerne.

Hvis man forventer at rød blok hiver et flertal hjem, gives der hos Danske Spil odds 13.00 på at Det Radikale Venstres formand Morten Østergaard bliver Finansminister i den kommende regering og odds 7.50 på at de Radikales Ida Auken bliver Kirkeminister.

Da jeg herfra ikke tror rød blok henter flertal, bliver det svært at anbefale at spille på hvem der bliver Radikal minister.

Hvis du er anderledes optimistisk på rød bloks vegne, så bliver det dog svært at komme udenom Danske Spils odds 4.00 på Martin Lidegaard som kommende Udenrigsminister.

Danske Spil giver odds 3.15 på at Helle Thorning-Schmidt bliver Statsminister, men hvis rød blok får flertal så må det være ligeså sikkert at den populære Martin Lidegaard får lov at fortsætte som udenrigsminister, som at det bliver Helle Thorning-Schmidt der bliver Statsminister.

 

Spil på Radikal tilbagegang – men ikke fiasko

Det odds jeg herfra vil foreslå på Det Radikale Venstre er at de får over 6,0% af stemmerne til odds 1.90.

I øjeblikker ligger de i meningsmålingerne til 5,5% – og derfor virker odds 1.80 på under 6% af stemmerne måske umiddelbart mere tiltalende i forhold til prognoserne.

Partiet består dog af en række erfarne og veltalende politikere, som jeg spår vil løfte det Radikale Venstre i positiv retning under valgkampen, således at de nok skal komme over de 6% af stemmerne.

Oddset for at de kommer over 7,5% ligger på 4.50 – men så højt er det dog alligevel yderst tvivlsomt om de kan tale sig op under valgkampen.

Herfra spås det at de lander på et sted mellem 6 og 7 procent af stemmerne, og derfor virker oddset 1.90 på over 6% som det fornuftige valg.

Det er under alle omstændigheder en tilbagegang for partiet, men ikke så slem en tilbagegang som meningsmålingerne peger på i øjeblikket.

 

Odds på Det Radikale Venstre hos Danske Spil >>

 

 

Radikale Venstre som regeringsparti

I 2011 opnåede Det Radikale Venstre 9,5 procent af stemmerne til folketingsvalget, og da rød blok samtidig fik flertal i forhold til den blå blok, så var det erfarne politiske parti Det Radikale Venstre mere eller mindre selvskrevet til at indgå i regering.

Partiet har siden været fast deltager ved det Socialdemokratiske højbord, når der har skullet forhandles forlig hjem.

I august 2014 blev den populære Margrethe Vesterager erstattet af Morten Østergaard, da førstnævnte fik muligheden for at blive EU-kommissær.

Valget er derfor ikke kun en dom over Det Radikale Venstres regeringsarbejde, men også Morten Østergaards første store udfordring som formand for partiet.

De nuværende meningsmålinger ser dog ikke gode ud for De Radikale Venstre.

Omkring 5,7% af vælgerne vil i øjeblikket sætte deres kryds ved partiet, så det er en markant tilbagegang på 3,8 procentpoint der vil koste dem hele syv af deres 17 mandater i Folketinget.

Hvor vælgerne er flygtet hen er svært at give et entydigt svar på, men det nystiftede  Alternativet vil givetvis tage en god portion stemmer fra Det Radikale Venstre.